NYHETER

2016-09-01
Stig Lindberg – Vas
Nu i september släpps resten av de 7000 jubileumsvaser som vi tillverkat till KF-s 100 års jubileum. Ett ärofyllt uppdrag att få tillverka denna replika. Originalet är designad av Stig Lindberg på 40-talet. Numera gjuten i porslin, men tillika som originalet är varje vas handmålad i sur cru metod precis som då.
Porslinsfabriken

2016-01-18
Äntligen vårt nya samarbete med AEO på Formex
Lanseringen av Dancing Dune startar på Formexmässan som pågår mellan den 20-23 januari. En kärlekshistoria som resulterat i svensktillverkat porslin, ett folkets konsthantverk som kan förgylla människors hem och vardag.
Pressrelease.

2015-04-18
Waldemarsuddekrukan firar 100 år och vi tillverkar jubileumskrukan
1915 formgav Prins Eugen den idag välkända Waldermarsuddekrukan, ett konsthantverks-föremål som prinsen ursprungligen tog fram som gåva till familj och vänner. Genom tiden har den vitglaserade krukan blivit ett av Sveriges mest populära konstindustriföremål och i år firar Waldermarsuddekrukan 100 år som formklassiker. I samband med bemärkelsedagen tar Prins Eugen Waldemarsudde, tillsammans med Porslinsfabriken i Lidköping, fram en unik jubileumskruka om 500 exemplar, där klassikern för första gången ikläds en helt ny färg. Ladda ner pressreleasen här.

Porslinsfabriken

2015-01-05
Nytt år, nya glädjande utmaningar
Den populära Waldermarsuddekrukan kommer snart att tillverkas i Lidköping igen. Waldemarsuddekrukan som är ett unikt konsthantverksföremål formgivet av Prins Eugen 1915 och som endast säljs genom Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm.

Läs pressrelease här.

Vi kommer under året även att ännu en gång arbeta tillsammans med den erkända konstnären Astrid Sylwan. Det är en utsmyckning till utbyggnaden av Centralstationen i Stockholm som skall tillverkas hos oss.

2014-05-13
Full fart i fabriken
Tiden rusar när man har mycket att göra. Glädjande levererar vi mycket kakel till Gysinge centrum för Byggnadsvård. Höganäsgruppen beställer Heatpods och Quadro tallrikar i mängder och Läckö Slottskrukor och Slottslyktor verkar bli sommarens storsäljare.

Nu tillverkar vi även Aeo-studios Dusty Diamonds till en stor specialorder. Nya spännande projekt väntar runt hörnet och snart är sommaren här.

2014-01-10
Nytt år- nya utmaningar
Nu är vi igång för fullt efter lite jul och nyårsledigt. Vi hade glädjen att ännu en gång få tillverka Lidköpings kommuns julklapp 2013, en Läckö Slottskruka. Den populära krukan har även fått en syster i en liten ljuslykta som vi lanserade i mitten av december.

Vi börjar det nya året med att bla. producera Birgitta Watz tallrikar ”Gustav III”, kakel till Gysinge byggnadsvård, hötorgets renovering av pelare och Västra skogens tunnelbanestation.

God fortsättning.


Porslinsfabriken

2013-11-05
Vimpelstaden av Astrid Sylwan
Vi har haft den stora äran att återigen arbeta tillsammans med Astrid Sylwan. Verket visas på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm mellan den 14 – 17 november. Det är Sveriges allmänna konstförening som visar den årliga vinstutställningen, där Astrid i år har fått äran att göra 100-verket. Det är 100 kvadratiska lådor i stengods som vi tillverkat och som sedan Astrid dekorerat med glasyr och emaljfärger.


Porslinsfabriken

2013-10-14
Hackefors Porslin i TV!
Söndagen den 20 :e oktober kl 20.00 är det dags att bänka sig framför tv-apparaterna. Då är det säsongstart för ett känt svenskt humorprogram. I det flådiga hemmet kommer man kunna se att de välkända karaktärerna har den goda smaken att duka med Hackefors Porslin….

Håll utkik på söndagarna framöver :)


Porslinsfabriken

2013-10-14
Klarna Faktura

Nu kan du betala med Klarna Faktura i våra webbutiker.
Porslinsfabriken shop
Hackeforsporslin

2013-08-29
Ny Webbshop!
Nu lanserar vi Porslinsfabrikens egen butik på nätet. Här kan du köpa Spargrisar, salt och peppargrisar och Läckö slotts Kruka.

Porslinsfabriken

2013-06-25
Semestertider i fabriken!
Vecka 28 - 29 har vi stängt på Porslinsfabriken. Därmed har beställningar lite längre leveranstid än vanligt.

Vi önskar alla en glad sommar.

2013-05-02
Pressinformation Läckö Slotts Kruka!
Läckö Slott får en egen kruka. I samarbete med Porslinsfabriken i Lidköping presenterar Stiftelsen Läckö Slott en ny, handgjord porslinskruka formgiven med inspiration från den unika slottsmiljön.
Ladda ned pdf.
Ladda ned bilder.
Porslinsfabriken

2013-04-15
Victoriahuset, Läckö Slott
Den 2:e maj är det dags för invigning av naturum Vänerskärgården -Victoriahuset vid Läckö Slott. I samband med detta kan man skåda två objekt som Porslinsfabriken ligger bakom. En väggutsmyckning bestående av små sexkantiga klinkers med dekor och Läckö Slotts egen kruka. Krukorna kommer att finnas till försäljning i butiken på Slottet, men går även att köpa på Rörstrand Center och genom Porslinsfabriken.
Porslinsfabriken

2013-02-03
Gysinge – nytt samarbete
Vi har ett nytt spännande samarbete med Gysinge, Centrum för Byggnadsvård. Det är delar av deras kakelsortiment vi nu börjat tillverka. Besök gärna deras hemsida gysinge.nu Mycket läsvärda renoveringstips och ett enormt utbud av allt från handsmidda spikar till tapeter. Allt i gammal stil.

2012-12-19
GOD JUL och ETT GOTT 2013
Vecka 52 och vecka 1 har vi lite julledigt. Ha det gott!

2012-12-18
Fullspäckad höst
Under hösten har vi haft mycket att göra. Vi har bland annat levererat kakel till Viskaforshem. Håller på att ta fram nya produkter som ännu är hemliga. Rörstrandsstipendiaterna Lilian de Souza och Supawan Sihapoomichit är på plats i fabriken. De jobbar med var sina utsmyckningsprojekt med hjälp och ledning av Kent Ericsson. Konstnärinnan Nicola Atkinson har varit här och arbetat. Spargrisar, Hackefors och Kakelugnskaklet rullar. Birgitta Watz tallrikar har levererats i hundratal och framförallt har vi tillverkat Lidköpings kommuns julklapp i år.

2012-07-31
Västra Skogen
Vi har under sommaren tillverkat plattor till Västra Skogens tunnelbanestation. Konsten som är skapad av Sivert Lindblom håller på att restaureras. Det är 16 glasyrer som skall vara identiska med de som sattes upp där i mitten av 70-talet. Nu levererar vi dessa.
Porslinsfabriken

2012-06-23
Semestertider!
Mellan vecka 27-29 har vi semesterstängt. Beställningar av Spargrisar och Hackefors levereras först i mitten av augusti. Välkommen med din order.
Vi önskar Er en skön sommar.

Porslinsfabriken

2012-05-26
Beställ din egen Spargris!
Nu kan du beställa vår populära Spargris genom våran sida. Den perfekta presenten, texten på grisen väljer du själv. Välj mellan traditionell dekoration med blå och rosa blommor eller den mordernare med oranga blommor. Tryck på grisen till vänster för att beställa.

Porslinsfabriken

2012-05-02
Kampanj på Hackefors
Under maj månad har vi en kampanj på Arabella sortimentet. Besök vår webshop för mer information:
www.hackeforsporslin.se
Porslinsfabriken

2012-03-22
Änghagsrondellen
Nu har vi börjat pressa små runda plattor till den nya Änghagsrondellen här i stan. På bilden kan du se modellen över hur rondellen skall komma att se ut. Tjusigt!
Porslinsfabriken

2012-02-28
Stipendiaterna presenterar
Vi har under en tid haft glädjen att ha haft två stipendiater hos oss. Sara Nermansdotter och Elisabeth Billander har under en tid arbetat fram nya produkter för offentliga miljöer. De blir de första Rörstrandsstipendiaterna att redovisa sina arbeten på onsdag mellan kl. 13 -14 på Fajansen,Rörstrand Museum. Välkomna!

Läs även mer om stipendiaterna på deras respektiver bloggar:
nermansdotter
Elisabeth Billander

Porslinsfabriken

Porslinsfabriken

2012-02-15
Fullt upp!
Vi gjuter bränner och glaserar som aldrig förr. Kakelugnskakel , Spargrisar och Hackefors porslin fyller ugnarna. Genom Iittala dekorerar vi porslin till bl.a Regeringskansliet. Vi ger Lisa Bengtssons tallrik ”Jag” från kollektionen Oss kvinnor emellan sitt platinablänk i spegeln. Höganäsgruppens säljsucce' Heat pods får ögon och mycket mycket mera...
Porslinsfabriken

Porslinsfabriken

2011-12-24
God Jul och Gott Nytt år!
Mellan den 23 december och 1 januari har vi julledigt. Vi önskar alla en god jul och ett gott nytt år.

2011-12-23
NY BUTIK- Lera med mera
En ny butik har nu öppnat i anslutning till vår fabrik. Här kan du handla form och design tillverkad på området. Här finns produkter från oss så som Hackefors och Dusty Diamonds av AEO-studio. Du hittar även fina saker från Print&Design, Formakademin, Mia Schnitzler och Karoline Lenhult.

Välkommen att besöka butiken där du även kan få en inblick rakt in i produktionen hos oss ock kika in i Keramikstudion där drejskivorna snurrar.

Öppettider är onsdagar 10-16, fredagar 10-18 och lördagar 10-16
Butiken Porslinsfabriken

2011-11-17
Invigning av Stenportsgatan
Den 19 :e november kl 12 sker invigningen av den renoverade Stenportsgatan. Då kommer du att kunna sitta på 6 st nya ”soffor” klädda med kakel ifrån oss. Sofforna är formgivna av Anna Lerinder.

Man kan även skåda alla de 100 plattor som lidköpingsborna designat och som nu är placerade utmed gatan.
Stenportsgatan


2011-11-04
Burfitt dekorerade kakelugnar
Mellan den 5:e nov och 26:e feb visas en utställning av modetecknerskan Lovisa BurfittRörstrand Museum. I utställningen som kallas ”Chez Mademoiselle Oiseau” ingår det dekorerade kakelugnar och pelare som Lovisa gjort i samarbete med oss. Den 5:e november i samband med Konstaftonen i Lidköping är det vernissage, kom och kika.
Burfitt dekorerar kakelugn

Burfitt dekorerar kakelugn

2011-09-17
Filmen "Så målar vi en gris"
En liten film har gjorts om hur det går till när vi dekorerar våra spargrisar, som synes är alla grisar handdekorerade, varje gris blir unik. Se filmen här eller läs mer om våra spargrisar under övrig produktion.

2011-09-15
Dusty Diamonds visas i London
Londons design festival pågår just nu. Där visas Svensk design av bästa sort, bland annat en utställning kallad HEMMA innehållande Anna Elzer Oscarssons serie Dusty Diamonds, som vi tillverkar här i Lidköping. Utställningen pågår mellan den 17 – 25 september i det svenska ambassadörs residencet.

Nu levererar vi pannor i böljande blått
Pannorna till Vara stationshus levererades i dagarna. Hela sommaren har det tagit att handglasera de 350 kvm tegelpannor.
Tegelpannor till Vara Stationhus

Nya Lux skålar efter brand
De skålar, designade av Jens Fager, vi tidigare tillverkat åt Restaurang Lux i Stockholm blev förstörda i en brand i slutet av förra året. Nu har vi fått tillverka 25 nya skålar till restaurangen.

2011-07-06
Semestertider
Mellan vecka 28 - 31 tar vi semesterledigt.

Porslinsfabriken önskar alla en riktigt skön sommar.

2011-06-03
Kinesen i limiterad upplaga
I samband med sommarens utställning på Rörstrand Museum, signerad en av Sveriges mest välkända keramiker, Signe Persson-Melin, tillverkar vi nu hennes formklassiker tekannan Kinesen i limiterad upplaga.

Besök utställningen den 4/6 – 31/8 på Rörstrand Museum.
kinesen

2011-05-28
Vinnare i Stora Kakelpriset 2011
Till vår stora glädje gick Byggkeramikrådets byggkeramikpris 2011 till ”Ramble and Roam” och Astrid Sylwan.

Juryns motivering löd:

"konstverket gör verkligen detta utrymme till en härlig plats där färgprakten letar sig ut i rummet och reflekteras i de keramikklädda pelarna. Keramiken skapar en rumslig helhet i fint samspel med arkitekturen. Ett ljusschakt släpper in frikostigt med dagsljus där plattorna har en lysande klargul färg som skickar ljuset vidare in i rummet ..."Ramble and Roam" får priset för att på ett förtjänstfullt sätt ha visat både på konstens kraft och på det keramiska materialets styrka i offentliga miljöer."
Grattis Astrid!!

Läs mer om på www.bkr.se
Runes urnor & fat

2011-05-28
Färgglada tegelpannor till Vara stationshus
Nu sätter vi igång med att glasera tegelpannor i lysande blått till stationshuset i Vara. Spännande att bidra till att den omdebatterade stationen blir en uppmärksammad färgklick och ”Sveriges största skulptur”. Bakom gestaltningen av stationshuset står den tyska konstnären Katharina Grosse.
Runes urnor & fat

2011-04-24
Premiär för Höganäsgruppen
Ända sedan i höstas har vi jobbat hårt för att ta fram ett antal nya produkter till Höganäsgruppen. Nu har de invigning av sitt showroom och butik på Bruksgatan i Höganäs. Besök dem där eller gå in och kika på deras hemsida.
Runes urnor & fat

2011-04-21
Nya delar i Dusty Diamonds
Nu lanserar AEO-studio två nya delar i Dusty Diamonds tillverkade hos oss. En hög vas och en burk med lock. Kolla in på www.aeo-studio.com
Runes urnor & fat

2011-04-01
Runes urnor & fat
Just nu gjuter vi olika fat och krukor formgivna av Rune Bergman, keramiker från Gärsnäs. Vi tillverkar fram till skröjbränningen, sen glaserar Rune själv och bränner glasyrbränningen. De mest fantastiska konstglasyrer, se själv på Runes egna hemsida..
Runes urnor & fat

2011-03-15
Nicola är tillbaka
Nicola Atkinson är tillbaka hos oss för att tillverka nya delar i den fjärde limiterade upplagan av hennes egendrejade NADFLY kollektion. Los Angeles Electric serien skall utökas och den nya kollektionen skall gå under namnet LAE sunset. Kolla in tidigare serier i hennes web shop.
Nicola returns

2011-02-25
Officiella Hackeforskakan utsedd!
Nu är tävlingen om den officiella Hackeforskakan avgjord. Av 50 inskickade recept valdes den vinnande kakan ut av en Jury. Vinnaren avslöjades under torsdagens deliaketessmarknad av Christina Möller, ordförande för Gastronomiska Akademins vänner. Vinnaren blev Susanne Falck, Lidköping med receptet på Nötstubbar, En Actiongraphs kaffekanna blev priset, ett stort Grattis! Se receptet och övriga vinnare här.

2011-02-21
Designade plattor till gågatan under produktion
Livet i vår stad - var temat i designtävlingen om utformningen av klinkerplattor som ska utsmycka Stenportsgatan. Idén till utsmyckningen föddes i samband med att gatan skulle rustas upp och då gärna på ett sätt som skulle lyfta porslinsstaden, Lidköping. Tävlingen är nu avgjord och av 468 inlämnade bidrag har 100 valts ut och dessa skall nu tillverkas hos oss på Porslinsfabriken. De 100 vinnande bidragen går att se i foajen på Rörstrand Center.

2011-02-16
Figuriner till Dep,art,ment
Nu skickar vi fler av Anneé Olofssons magnifika figuriner “Eventually It Will All Go to My Head” till konst butiken dep,art,ment i Stockholm.

2011-02-10
Watz tallrikar till Restaurang i Stockholm
Under vintern har vi tillverkat Gustav III tallrikar i tre storlekar formgivna redan 1972 av formgivaren och professorn Birgitta Watz. Nu skall de 1500 stengodstallrikarna levereras till nyöppnade Restaurang AG i Stockholm.

2011-02-08
Tävla om den officiella Hackefors-kakan!
Maila in ditt receptförslag på din bästa småkaka senast den 18 februari. En jury väljer ut de sju bästa förslagen som bakas upp och avnjuts av juryn. Vinnaren koras i samband med delikatessmarknaden på Rörstrand Center den 24 februari. 1:a pris är en Kaffekanna ur Hackefors dekoren Actiongraphs och de övriga sex utvalda receptlämnarna blir ägare av ett kaffegods i samma serie.

Läs mer om tävlingen på www.rorstrandcenter.se

2011-01-20
Actiongraphs fick hedersomnämnande
Under pågående Formexmässa fick Hackefors servisen Actiongraphs mottaga Juryns hedersomnämnande. Jättekul tycker vi. Motiveringen löd: ”Med nyfikenhet och nyskaparanda har Hackefors porslin bjudit in nya talanger att omtolka, matcha och uppgradera det klassiska sortimentet. Gammalt, nytt och något spännande i ett och samma paket".

2011-01-18
Hackefors på Formex 2011
Besök Hackefors Porslin på Formex mässan den 20 -23 januari i monter B11:28
www.formex.se

2011-01-10
I tidningen LERA igen
På sidan 22 i Byggkeramikrådets senaste nummer av Lera finns det att läsa om Ramble and Roam, gångtunneln i Umeå och på sidan 31 kan man läsa om Moving Along, fasadgestaltningen i Axelsberg. God läsning och vackra bilder.
Läs här.

2011-01-05
God Fortsättning
Efter sköna helgdagar önskar vi alla kunder och samarbetspartners en God fortsättning och ser fram emot ett spännande 2011.

2010-12-08
Murkrön till Skåne
Nu har vi börjat leverera de 100 murkrön som vi under en tid bankat fram. En riktig utmaning som krävde både muskler och hantverksskicklighet. Krönen är 60 x 30 cm och ett krön väger ca 25 kg. De är tillverkade i frosttåligt stengods och skall pryda en mur vid en villa utanför Helsingborg.

2010-11-21
Hackefors online!
Du har väl inte missat att följa Hackefors på Twitter och Facebook?
Hackefors Twitter

Hackefors Facebook

2010-10-06
Vinnaren av bästa grisen
Framröstad som vinnaren av bästa grisen, under sommarens utställning 125 sätt att spara, blev Mia Schnitzler med hennes punkgris. Grattis säger vi till en middag på Rymd Restaurang och skybar.

2010-09-22
Astrid i Kulturradion
Lyssna på P1´s Kulturprogram K1 idag kl. 14.03. Då sänds ett 45 min långt program som bland annat kommer att handla om Astrids arbete med gångtunneln till Umeå.

Reprisen sänds på torsdag kl 18.15 eller lyssna på webbradion på sverigesradio.se

2010-09-15
Undergång till Skottland
Genom den skotska konstnärinnan Nicola Atkinson Does Fly har vi ännu ett spännande byggkeramisk projekt i startgroparna. Denna gång en gångtunnel till Elgin i Skottland. Projektet syftar på att genom vackra kakelplattor få folk att hellre vilja ta vägen genom gångtunneln än att korsa den mycket trafikerade gatan A96. Läs mer.

2010-08-23
Astrid på TV
I går den 22 augusti sändes ett reportage om Astrid Sylwan i kulturprogrammet Sverige. Det handlade om hennes arbete här på Porslinsfabriken med gångtunneln till Umeå. Gå in på svt play för att kika på reportaget.


Reportage i Glas & Porslin
I senaste numret av branschtidningen Glas & Porslin finns ett reportage om oss och det vi sysslar med på Porslinsfabriken. Besök Glas & Porslins hemsida och läs reportaget i nr4/2010.

2010-08-16
Nominerad till formidabelt pris
Hackefors servis Actiongraphs har blivit nominerad till Formex designpris Formex Formidabel. Jättekul tycker vi! Besök formex.se för att lägga din röst och var med och tävla om fina priser.

2010-08-11
Nypremiär för Hackefors Porslin
I samband på formexmässa inleds en nysatsning på ett av våra äldsta och käraste porslinsvarumärken – Hackefors porslin.

Besök vår monter AG85 på Formexmässan 12 – 15 augusti. Hör om våra framtidsplaner, träffa formgivaren Jarl Fernaeus och ta del av höstens kampanjer.

Vi lanserar nu även Hackefors porslins egen webshop. Handla direkt på www.hackeforsporslin.se för att enkelt skapa lite gulkant i tillvaron.

2010-07-12
Semesterstängt!
Vecka 28 - 31 har vi semesterstängt på Porslinsfabriken.
Vi önskar alla en härlig och trevlig sommar!

2010-06-15
Bilder från Umeå
Nyfiken på Astrid Sylwans båda konstverk i Umeå? Här kommer lite bilder från uppsättningen av kaklet i gångtunneln och skulpturen i Umedalens Skulpturpark. Se här.

2010-06-11
Utställning ” 175 sätt att spara”
På lördag 12 /6 kl. 10 är det vernissage på sommarens utställning i vårt showroom. I samarbete med Sparbanken i Lidköping visar vi ”175 sätt att spara”, en utsällning med sparbössan i fokus. Utställning pågår fram till den 15 augusti.

2010-06-02
Skulptur till Umedalen
Astrid Sylwan har fått ännu ett fint uppdrag som tillverkats hos Porslinfabriken. En skulptur till Umedalens skulpturpark. En park fylld med konst av hög konstnärlig kvalitet som fått stor uppmärksamhet och en rad utmärkelser. Vernissage för Umedalens skulptur 2010 är på lördag den 5 juni.
Läs mer här.

Kakel till Whiskydestilleri
Kakelplattor till Sveriges andra maltwhiskyfabrik, Box Whisky i Ådalen trycks just nu på Porslinsfabriken. Trycken görs av Print & Design och Porslinsfabriken trycker och bränner de tusentals plattor som skall kaklas i destilleriet.
Läs mer om projektet här.

2010-05-20
Hedersomnämnande till Sätra
Byggkeramikrådet har tilldelat Sätra tunnelbanestation årets hedersomnämnande. Det delas ut till Konstnärinnan, Päivi Ernkvist den 21 maj på Moderna muséet. Grattis Päivi!

2010-05-19
Anna formger Axelberg
Nytt byggkeramiskt projekt under produktion på Porslinsfabriken. 13000 plattor i olika brun/grå toner formgivna av Anna Lerinder, skall pryda en husfasad i Axelberg, Stockholm.

2010-05-09
Besök oss 14 Maj
Fredagen den 14 : e maj i samband med Konst och Trädgårdsliv har vi öppet i vårt Shoowroom mellan kl 10 – 16. Varmt Välkomna!

2010-05-03
Om oss i LERA
I senaste nummret av Byggkeramikrådets tidning, Lera, kan du läsa ett reportage om oss på Porslinsfabriken. Se reportaget här.

2010-03-18
Astrid Sylwan utsmyckar Umeå
Arbetet med den 30 meter långa utsmyckningen till Umeå är i full gång. Konstverket, Ramble and Roam är ett måleri på kakelplattor av Astrid Sylwan. Läs mer om Astrid och arbetet med utsmyckningen här.

2010-02-09
X 3 på möbelmässan
Under stockholmfurniturefair 9-13 feb visas Porslinsfabrikens nya samarbeten med Lina Huring, Anna Elzer Oscarsson och Olga Popyrina.

2010-01-30
ACTIONGRAPHS av Jarl Fernaeus
Inspirerad av sin tvåårige sons tappra första försökt med enkla tuschpennor har ett nytt mönster tagit form. Kanhända finns även Pollocks action paintings med i ekvationen. “Jag gillar kontraster. Även om mönstret i sig inte är banbrytande så blir det när det appliceras på den skira traditionsbundna servisen något nytt och spännande.” Jarl Fernaeus, Formgivare. Se bilder från formex

2010-01-20
Hackefors Nyhet på Formex
På Formexmässan 21 – 24 januari visas det en nytappning av Hackefors traditionsbundna porslin. Det nya mönstret; Actiongraphs är formgivet av Jarl Fernaeus. Det är på café Jarl på Young Desingners Lounge du kan kika på den nya servisen.

2009-12-12
God Jul!
Mellan den 23 december och 5 januari har vi julledigt. Vi önskar alla en god jul och ett gott nytt år.